PVP Výživa ve vztahu k civilizačním onemocněním 2023/2024

10. 11. 2023 13,30 – 18,00 doc. Radvanský

11. 11. 2023 8,30 – 16,00 Mgr. Vitujová

12. 11. 2022 8,30 – 16,00 doc. Radvanský

Místo konání:  Pá malá pravá posluchárna, So-Ne malá levá posluchárna

 

J. Radvanský

Makroživiny, mikroživiny. Co má obsahovat strava. Trojpoměr sacharidy – lipidy – proteiny.

Glykemický index, glykemický load – vztah k inzulínové rezistenci.

Syndrom inzulínové rezistence a výživa.

Probiotika. Potravinové doplňky: racionální přístup k tržním produktům, přehled skupin.

Racionální dieta a její varianty. Alternativní často používané diety: Zónová dieta,  Atkinsova dieta. Klady a rizika. Výživa v prevenci osteoporózy, výživa a kardiovaskulární choroby.

M. Vitujová

Praktické poznatky z nutričního poradenství.

Praktikum: rozbor jídelníčků, nejčastější chyby ve stravování a stravovacím režimu. Doporučení v oblasti životního stylu.

Mikroživiny– funkce, vztahy, suplementace.

Výživa v kontextu pohybu, výživa a obezita. Alternativní často používané diety: vegetariánská, dělená strava. Opakování.

 

Podmínky zápočtu:    docházka 5 přednášek z 8, zápočtový test (jednoduchý, spíše na připomenutí problematiky), zhodnocení jídelníčku

This entry was posted in Aktuality, Výživa. Bookmark the permalink.