Volitelný předmět výživa ve vztahu k civilizačním onemocněním
Garant předmětu:
doc. MUDr. Jiří Radvanský, CSc., Klinika rehabilitace a tělovýchovného lékařství UK – 2. LF
Volitelný předmět pro studenty magisterského studia medicíny 4. a 5. ročníku, studenty bakalářského studia fyzioterapie 2. a 3. ročníku, studenty magisterského studia fyzioterapie. Povolená absence 5 z 20 hodin.
Maximální počet uchazečů není omezený, také zájemci kteří již jiný VP + kredit mají jsou vítáni
Předpokládaný termín výuky: úterky, středy a čtvrtky od třetího týdne března, podrobnosti zveřejníme v lednu 2014
Syllabus
(vždy zhruba dvou až tříhodinové hodinové téma + diskuse, začátek PŘEDBĚŽNĚ v 15,00)
1) J. Radvanský Úvod, základní pojmy: makroživiny, mikroživiny. Co má obsahovat strava. Trojpoměr sacharidy – lipidy – proteiny.
2) J. Radvanský – Glykemický index, glykemický load – vztah k inzulínové rezistenci. Syndrom inzulínové rezistence a výživa.
3) M. Joachimová – Mikroživiny, stopové prvky, vitamíny – funkce, vztahy, suplementace.
4) M. Valenta – Průmyslová výroba a označení potravin. Legislativa, kontrola. Zdravotní aspekty průmyslové výroby potravin.
5 ) J. Radvanský – Ochranné, škodlivé a aditivní látky v potravě. Probiotika. Výživové doplňky: racionální přístup k tržním produktům, přehled skupin.
6) M. Joachimová – Praktické poznatky z výživového poradenství a jejich opora v Medicíně založené na důkazech
7) J.Radvanský – Racionální dieta a její varianty. Alternativní často používané diety: Zónová dieta, Atkinsova dieta. Klady a rizika. Výživa v prevenci osteoporózy, výživa a kardiovaskulární choroby.
8) M. Joachimová – Výživa v kontextu pohybu, výživa a obezita, Alternativní často používané diety: vegetariánská, dělená strava. Opakování.
9) M. Joachimová – Praktikum: rozbor jídelníčků, nejčastější chyby ve stravování a stravovacím režimu. Doporučení v oblasti životního stylu.
10) Zápočtový test (jednoduchý, spíše na připomenutí problematiky, v odstupu týdnů od ukončení výuky)